Posted on

De Cubaanse Rumba dansen in Amsterdam

De Cubaanse Rumba dansen in Amsterdam
Officieel komt deze feestelijke maar romantische dans uit Cuba, hoewel de vorm die wij tegenwoordig dansen door de Fransen is ontwikkeld. De rumba bestaat inmiddels alweer een ruime 150 jaar en heeft daarom ook heel wat ontwikkelingen door gemaakt. De dans kreeg de naam Rumba, vanwege het feestelijke karakter. Het woord is afgeleid van het Spaanse ‘Rumbear’, wat letterlijk ‘feesten’ betekent.

Ontstaan van de rumba

Afrikaanse slaven stonden niet alleen bekend om hun lichamelijke kracht voor zwaar werk, maar ook om hun vermogen om swingende passen te ontwikkelen tot wereldwijd bekende dansen. Ook de rumba vindt de oorsprong in Afrika, zowel de dansvorm als de muziekvorm. De zwarte slaven ontwikkelden de dans rond het jaar 1600, waarna zij het meenamen naar het land waar ze heen werden vervoerd, Cuba. Hier kwamen de slaven in contact met de Spanjaarden, die een geheel eigen stijl van dans en zang bezaten. Op het moment dat deze Spaanse invloeden gecombineerd werden met die van de Afrikanen ontstond de rumba. De Fransen hebben uiteindelijk de dans verder ontwikkeld naar de bewegingsvorm die wij nu van de Rumba kennen. Na de Tweede Wereldoorlog gaven de Fransen de rumba de naam ‘Dans van de Liefde’.

httpv://www.youtube.com/watch?v=jFAPc7r0fkY

De bewegingen van de dans

De rumba wordt gedanst met een lichte druk op de knieholtes. Daarnaast horen de heupen los te bewegen en naar buiten te worden gebracht. Het moeilijke voor veel mensen die de dans nog leren is, dat de schouders volledig stil moeten worden gehouden om de unieke stijl toe te passen. Het been dat gebogen gehouden wordt zorgt ervoor dat de heup naar achteren trekt. De knie maakt hierbij ronde strijkbewegingen langs de andere knie. De dans bestaat officieel uit drie delen. Het eerste deel is het subtiele verleidingsspel, de Yambu, het tweede bestaat uit het uitbundige flirten, Guanguanco, en tot slot is er het derde deel met de stoere uitdagingen van de man, de Columbia.

De kunst van het verleiden

De rumba is een dans die draait om verleiding en samenspel, waarbij een uniek ritme wordt aangehouden. Het doel van deze verleidingsdans is dat de vrouw de man probeert te verleiden door het maken van oogcontact en haar lichaam steeds dichterbij te brengen tijdens de dans. Wanneer de man deze verleiding niet meer kan weerstaan en in gaat op de avances, is het de taak van de vrouw deze weer af te wijzen. Hierop is het de bedoeling dat de man met een stoere houding en fysieke prestaties probeert de vrouw voor zich te winnen.

De muziek van de rumba

Het ritme van de muziek waar de rumba op gedanst hoor te worden wordt gespeeld in een vierkwartsmaat, terwijl het ritme zelf meer iets weg heeft van een 8/8. Er zitten 28 tot 30 maten in een minuut. De muziek kan worden gespeeld door diverse instrumenten. Vaak is het wel het geval dat er een melodie wordt gespeeld op de tel en deze opgevuld wordt met andere ritmes van diverse soorten slagwerkinstrumenten.

.\